O tom, že máte vysoký cholesterol, nemusíte ani tušiť. Štatistiky dokonca uvádzajú, že podobne je na tom až 70% Slovákov nad 35 rokov. Práve preto sú dôležité pravidelné prehliadky u lekára a dôsledné dodržiavanie zdravého životného štýlu. Základom je strava, ktorá zvyšovanie cholesterolu nepodporuje, v ideálnom prípade dokonca znižuje.
Väčšina (zelenej) zeleniny dokáže cholesterol účinne znížiť. Brokolica obsahuje dôležitý vitamín E, ktorý pomáha odbúravať zlý (LDL) cholesterol a krvné tuky. Okrem toho zvyšuje hladinu prospešného cholesterolu (HDL) a pomáha predchádzať vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Vitamín E nájdete aj vo výživovom doplnku Karnozín EXTRA. Objednať si ho môžete prostredníctvom nášho eshopu.
Obsahujú látky čistiace krv od škodlivín, cievam pomáhajú zbaviť sa tukových nánosov. Flavonoidy v cibuli zabraňujú kôrnateniu a upchávaniu ciev, čo je pre ľudí s vysokým cholesterolom dôležitou prevenciou.
Sú cenným spojencom na udržiavanie optimálnej hladiny priaznivého cholesterolu v krvi. Pre ich vysokú kalorickú hodnotu sa však odporúča konzumácia maximálne jednej hrste denne.
Pri znižovaní cholesterolu odborníci odporúčajú jesť sladkovodné i morské. Určite však nie údené , prípadne z konzervy. Šetrne upravené ryby dodajú telu zdravé omega -3 mastné nenasýtené kyseliny. Znižujú hladinu zlého cholesterolu aj rizikových tukov.
Nachádza sa v nej pektín – rozpustná vláknina; pri jej pravidelnej konzumácii (ideálne vychutnať si 2 priemerne veľké mrkvy každý deň) sa môže cholesterol dostať na optimálnu hodnotu.
Čistí krv i celý organizmus od škodlivín a toxických látok. Okrem cholesterolu pomôže aj s vysokým cukrom.
Absolútna vitamínová bomba – aj tak by sa dala nazvať kyslá, kvasené kapusta. Okrem toho, že obsahuje množstvo vitamínu C, čistí krv, pečeň a pomáha obnovovať zdravú mikroflóru v črevách.
Vďaka vysokému podielu vlákniny dokážu zasýtiť na dlhú dobu. Energia sa tak vstrebáva postupne, čo je veľkým prínosom aj pre diabetikov. Ak skonzumujete denne 100 – 150 gramov strukovín, hladina zlého cholesterolu by mala klesnúť až o jednu pätinu.
Okrem iného obsahujú tzv. balastné látky (napr. celulóza), ktoré zabraňujú prejsť škodlivým tukom do krvného obehu a namiesto toho ich odvedú z tela.
Jeho priaznivé účinky na ľudské telo sú známe už roky. Chráni srdcovo-cievny systém a zvyšuje antioxidačnú aktivitu krvi.