Dlhodobé užívanie šešťzložkového Karnozinu Extra, ktoré obsahuje karnozín a ďalšie účinné zložky (Koenzym Q10, Vitamin E, L – karnitin, extrakty z vinnej revy a čučoriedky), môže priniesť široké spektrum preukázaných zdravotných výhod.
Tu sú hlavné benefity, podporené vedeckými štúdiami a referenciami:
Karnozín má silné antioxidačné vlastnosti, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred oxidačným stresom a zmierňovať zápalové procesy v tele. Z dlhodobého hľadiska to môže viesť k lepšej imunite a nižšej frekvencii infekcií a zápalových ochorení, ako je napríklad Crohnova choroba.
Štúdia: Hipkiss, A. R. (2010) ukazuje, že karnozín môže znižovať oxidačný stres a zlepšovať imunitné odpovede tela .
Karnozín preukázal schopnosť chrániť pečeň pred toxickými látkami a zlepšovať jej funkciu. Pre ľudí s ochoreniami pečene, ako je primárna biliárna cholangitída (PBC)* môže byť prínosom pri udržiavaní zdravej funkcie pečene a spomalení progresie ochorenia.
Štúdia: Boldyrev, A. A. et al. (2013) popisuje ochranné účinky karnozínu na pečeň a jeho úlohu v prevencii jej poškodenia .
Karnozín zlepšuje mitochondriálnu funkciu, čo vedie k lepšej produkcii energie v bunkách. To sa môže prejaviť zvýšenou fyzickou výdržou a znížením únavy, čo je obzvlášť užitočné pre ľudí s chronickým únavovým syndrómom alebo ľudí, ktorí pociťujú nízku energiu.
Štúdia: Derave, W. et al. (2010) ukazuje, že zvýšené hladiny karnozínu v svaloch zvyšujú výkon a zlepšujú zotavenie .
Karnozín chráni mozgové bunky pred poškodením spôsobeným oxidačným stresom a starnutím, čo môže zlepšiť pamäť, mentálnu jasnosť a znížiť riziko neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova choroba.
Štúdia: Preston, J. E. et al. (1998) ukazuje ochranný účinok karnozínu na neuróny a jeho potenciál znižovať riziko degeneratívnych ochorení .
Karnozín zvyšuje pufrovaciu kapacitu svalov, čo znižuje tvorbu kyseliny mliečnej počas intenzívneho cvičenia. To vedie k menšej svalovej únave a rýchlejšej regenerácii po fyzickej záťaži.
Štúdia: Sale, C. et al. (2010) preukázala, že karnozín zlepšuje športový výkon a urýchľuje regeneráciu svalov .
Vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam karnozín chráni srdcové bunky pred poškodením spôsobeným oxidačným stresom a znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
Štúdia: Aldini, G. et al. (2005) potvrdzuje, že karnozín neutralizuje reaktívne uhlíkové zlúčeniny a chráni srdcové tkanivo .
Poznámka: Tieto benefity sú podporené viacerými štúdiami, no je dôležité mať na pamäti, že účinky sa môžu líšiť od človeka k človeku a vždy je vhodné konzultovať užívanie s lekárom, hlavne pri dlhodobom užívaní alebo v kombinácii s liekmi.
1.Hipkiss, A. R. (2010). Carnosine and its possible roles in nutrition and health. Advances in Food and Nutrition Research, 59, 221-262.
2. Boldyrev, A. A., Aldini, G., & Derave, W. (2013). Physiology and pathophysiology of carnosine*. Physiological Reviews, 93(4), 1803-1845.
3. Derave, W., Everaert, I., Beeckman, S., & Baguet, A. (2010). Muscle carnosine metabolism and β-alanine supplementation in relation to exercise and training. Sports Medicine, 40(3), 247-263.
4. Preston, J. E., Hipkiss, A. R., & Himsworth, D. T. (1998). Protective effects of carnosine on protein modification by methylglyoxal and ascorbyl radicals. Neurochemical Research, 23(6), 967-972.
5. Sale, C., Saunders, B., & Harris, R. C. (2010). Effect of β-alanine supplementation on muscle carnosine concentrations and exercise performance*. Amino Acids, 39(2), 321-333.
6. Aldini, G., Facino, R. M., Beretta, G., & Carini, M. (2005). Carnosine and related dipeptides as quenchers of reactive carbonyl species: from structural studies to therapeutic perspectives*. Biofactors, 24(1-4), 77-87.