0,00  0

Košík

Žiadne produkty v košíku.

Žiadne produkty v košíku.

Pokračovať v nakupovaní
0,00  0

Košík

Žiadne produkty v košíku.

Žiadne produkty v košíku.

Pokračovať v nakupovaní

MUDr. Lenártová: Karnozín, unikátna látka s vlastnosťami geroprotektora

Karnozín, dipeptidová molekula zložená z aminokyselín beta-alanínu a histidínu, sa nachádza vo vysokých koncentráciách v svalových tkanivách a mozgu. Táto látka má široké spektrum účinkov a vlastností, ktoré prispievajú k jej jedinečnosti.

Geroprotektívne vlastnosti karnozínu

Jednou z najzaujímavejších vlastností karnozínu je jeho schopnosť pôsobiť ako „geroprotektor.“ Tento termín označuje látky, ktoré chránia bunky pred starnutím a degeneratívnymi zmenami. Štúdie ukazujú, že karnozín môže predĺžiť životnosť buniek a podporovať ich zdravie rôznymi mechanizmami.

Experimentálne dôkazy

Výskumy na bunkových kultúrach preukázali, že karnozín dokáže predĺžiť životnosť fibroblastov a iných bunkových typov. Fibroblasty sú bunky, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v procese hojenia rán a v tvorbe spojivového tkaniva. Predĺženie ich životnosti má významné dôsledky pre regeneráciu a opravu tkanív.

Jedným z mechanizmov, ktorými karnozín odďaľuje proces starnutia buniek, je jeho schopnosť znižovať náchylnosť buniek na oxidatívny stres a ďalšie degeneratívne zmeny. Oxidatívny stres je stav, pri ktorom voľné radikály poškodzujú bunkové štruktúry, čo vedie k rýchlejšiemu starnutiu a rôznym chorobám.

Biochemické mechanizmy

Karnozín je schopný neutralizovať voľné radikály a reaktívne formy kyslíka, čím chráni bunky pred oxidačným poškodením. Okrem toho sa karnozín viaže na kovové ióny, čím zabraňuje tvorbe škodlivých zlúčenín, ktoré môžu prispievať k starnutiu buniek.

Záver

Karnozín je fascinujúca molekula s mnohými potenciálnymi zdravotnými benefitmi. Jeho schopnosť pôsobiť ako geroprotektor a predlžovať životnosť buniek robí z neho atraktívny doplnok pre tých, ktorí hľadajú spôsoby, ako podporiť svoje zdravie a spomaliť proces starnutia.

MUDr. Renáta Lenártová PhD, MPH
Klinická biochemička a lekárka


Referencie a zdroje

– Hipkiss, A. R. (2009). Carnosine and its possible roles in nutrition and health. *Advances in Food and Nutrition Research*, 57, 87-154.
– Boldyrev, A. A., Aldini, G., & Derave, W. (2013). Physiology and pathophysiology of carnosine. *Physiological Reviews*, 93(4), 1803-1845.
– Bellia, F., Vecchio, G., & Rizzarelli, E. (2012). Carnosine derivatives: New multifunctional drug-like molecules. *Current Medicinal Chemistry*, 19(15), 2494-2514.

Otváracie hodiny

Pondelok
09.00 - 17.00 hod.
Utorok
09.00 - 17.00 hod.
Streda
09.00 - 17.00 hod.
Štvrtok
09.00 - 17.00 hod.
Piatok
09.00 - 17.00 hod.

Naše sociálne siete

Registrácia

Prihlásenie