Sulforafan znižuje produkciu glukózy v pečeni a zlepšuje kontrolu glukózy u pacientov s diabetom 2. typu
(prevzatá odborná štúdia: Annika S. Axelsson, Emily Tubbs, Brig Mecham, Shaji Chacko a ďalší autori, Science Translational Medicine, 14. júna 2017, Vol 9, Vydanie 394, OI: 10.1126/scitranslmed.aah4477)
Diabetes 2. typu sa stáva čoraz častejším po celom svete, pričom nie všetkých pacientov možno úspešne liečiť súčasnými liekmi. Axelsson a kol. analyzovali vzory génovej expresie spojené s diabetom 2. typu a porovnali ich so vzormi génovej expresie pre tisíce kandidátnych liekov, aby našli zlúčeniny, ktoré by mohli zvrátiť účinky diabetu. Vedúcim kandidátom z tejto analýzy bol SULFORAFAN, prírodná zlúčenina nachádzajúca sa v brokolicových klíčkoch a ďalších zeleninách.
Autori ukázali, že sulforafan inhibuje produkciu glukózy v kultivovaných bunkách a zlepšuje glukózovú toleranciu u hlodavcov na vysoko tukovej alebo fruktózovej diéte. Navyše, v klinickej štúdii bol extrakt z brokolicových klíčkov obsahujúci sulforafan dobre tolerovaný a zlepšil hladinu glukózy nalačno u ľudských pacientov s obezitou a dysregulovaným diabetom 2. typu.
Potenciálne užitočný prístup k objavovaniu liekov je prepojenie profilov génovej expresie tkanív ovplyvnených chorobami so signatúrami liekov. Na základe analýzy koexprimovaných génov a genetických údajov sme identifikovali chorobnú signatúru pre diabetes 2. typu v pečeňovom tkanive. Z databázy 3800 signatúr liekov sme identifikovali sulforafán ako zlúčeninu, ktorá môže zvrátiť chorobnú signatúru.
Sulforafan potlačil produkciu glukózy v pečeňových bunkách prostredníctvom translokácie nukleárneho faktora NRF2 a znížil expresiu kľúčových enzýmov v glukoneogenéze. Navyše, sulforafan zvrátil chorobnú signatúru v pečeni diabetických zvierat a znížil nadmernú produkciu glukózy a intoleranciu glukózy v miere podobnej metformínu. Nakoniec, sulforafAn vo forme koncentrovaného extraktu z brokolicových klíčkov znížil hladinu glukózy nalačno a glykovaného hemoglobínu (HbA1c) u obéznych pacientov s dysregulovaným diabetom 2. typu.
Sulforafan, znižuje produkciu glukózy v pečeni a zlepšuje kontrolu cukru v krvi, čo ukázali testy na zvieratách aj ľuďoch s diabetom 2. typu. Tento objav by mohol predstavovať novú možnosť liečby diabetu, najmä pre pacientov, ktorí neznášajú bežné lieky ako metformín.